Parfumuri: O scurtă istorie a miresmelor îmbietoare

Parfumuri. Sunt peste tot, de la săpunurile cu care ne spălăm pe mâini zi de zi la produsele de curățenie, odorizatoare de cameră, chiar și instrumente de scris și unele radiere emană miresme de diferite feluri. Parfumurile au fost o parte integrantă a civilizației timp de milenii iar azi sunt probabil cele mai folosite cosmetice din lume. Haideți să călătorim un pic în trecutul lor pentru a le descoperi originile, împreună cu câteva fapte interesante și haioase despre ele.

Parfumuri: istorie antică

O echipă de arheologi a descoperit urmele unei fabrici masive de parfumuri cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, cu o vechime de peste 4.000 de ani, din epoca bronzului. Utilizarea parfumurilor are, în schimb, o istorie mult mai lungă – unele texte din India menționează utilizarea parfumurilor de către „regalități și locuitorii haremului” acum aproape 5.000 de ani.

Parfumuri în vest

Deși civilizațiile orientale au fost primii care au adus parfumurile în Europa, Ungaria a fost locul producției primului parfum „autohton”. O soluție numită „Eau de la Reine de Hongary” (apa reginei Ungariei) a fost produsă în 1370 la ordinele Reginei Elisabeta a Ungariei prin amestecarea unor uleiuri parfumate cu o soluție de alcool. Parfumul s-a dovedit a fi un succes, mai ales după ce a fost desăvârșită de parfumierii francezi și italieni.

parfumuri frantuzesti

Cultivarea florilor cu esență parfumată a devenit o industrie uriașă în franța în secolul XIV, transformând țara în capitala de facto a parfumurilor. Ulterior, parfumeria a cucerit întregul continent, devenind nu doar o industrie profitabilă ci și o veritabilă știință.

Curiozități

Parfumurile sunt folosite azi pentru a ridica frumusețea naturală la un nou nivel. În perioada Renașterii, în schimb, a fost folosit pentru un scop mult mai trivial: mascarea miresmelor corpului nespălat. Igiena personală nu a fost prea răspândită în rândul capetelor încoronate și a bogaților din aceea vreme – imaginați-vă „atmosfera” erei. Datorită utilizării excesive a parfumurilor, producția lor a devenit o industrie majoră în secolul XVII.

Împăratul francez Napoleon este bine cunoscut pentru cuceririle sale. Un fapt puțin știut despre el este, însă, că a folosit cantități uriașe de parfum. Napoleon folosea peste doi litri de parfum de violete în fiecare săptămână împreună cu șaizeci de sticle de extract dublu de iasomie în fiecare lună. Soția lui, Josephine, avea alte gusturi când veni vorba de parfumuri – folosea atât de mult mosc încât parfumul se simțea în budoarul ei chiar și cu 60 de ani după moartea sa.

Regina Elisabeta I, domnitoarea Angliei între 1558 și 1603, nu suporta mirosurile neplăcute. De aceea, toate spațiile publice din Anglia au fost înmiresmate pentru a proteja nasul regal de miasmele vieții de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.