Parfumul zilei: Moscul

Mosc - foto: wikipedia

Moscul este un parfum străvechi, folosit de sute de ani atât în parfumerie, cât și în medicina tradițională. Parfumul lui dulce și durabil este o parte integrantă a multor parfumuri disponibile în comerț, de la cele mai renumite arome ale celor mai renumite producători la produsele accesibile tuturor.

De unde provine moscul

Precum probabil presupuneți, moscul „adevărat” este produsul naturii – el provine de la o specie de cerb din genul Moschus. Materialul din care se extrage componenta parfumantă este produs de o glandă a cerbului. Popularitatea moscului ca ingredient de parfum și medicament tradițional aproape au dus la extincția unor subspecii.

Moscul provine de la acest cerb unic - foto: wikipedia
Moscul tradițional provine de la acest cerb unic

Între timp, însă, s-au descoperit diferite surse alternative pentru produs – substanța este produsă de diferite specii de rozătoare sau chiar păsări, chiar și unele specii de crocodil, dar s-au descoperit și mai multe surse vegetale. De asemenea, moscul se poate produce și în laborator.

Vânarea cerbului de mosc a fost interzis în 1974. Chiar și așa, special a ajuns la pragul dispariției din cauza braconajului extins – substanța se folosește în medicina tradițională și ca afrodiziac.

Aroma moscului

Moscul are o aromă unică, dulce și condimentată. Substanța provenită din surse naturale are un miros mai puternic și mai durabil, pe când varianta sintetică se disipă mult mai repede. O picătură de mosc aplicată pe o batistă emană aromă timp de un deceniu chiar.

Deoarece a fost o aromă asociată cu virilitatea, moscul se folosea în principal drept un parfum pentru bărbați. Acum, însă, se regăsește într-o gamă variată de parfumuri pentru ambele sexe.

Curiozități despre mosc

Moscul este unul dintre cele mai scumpe produse de origine animală din lume.

În medicina tradițională, moscul este folosit pentru a reduce inflamațiile, pentru a ameliora condiția pacienților în comă, în cazul unor probleme a sistemului nervos, împotriva convulsiilor, durerilor de inimă, chiar și în cazul accidentelor vasculare cerebrale – deși nimic nu dovedește eficiența lui.

Comments

  1. Pingback: Parfumul zilei: Iasomia - Izvorul Frumusetii

  2. Pingback: Parfumuri: O scurtă istorie a miresmelor îmbietoare - Izvorul Frumusetii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.