Parfumul zilei: Iasomia

Iasomia este o aromă pe care o poți descoperi într-o serie de produse, de la parfumuri la ceaiuri, chiar și medicamente și suplimente nutritive. Este o plantă multilaterală cu o semnificație culturală importantă în unele țări. Există peste 200 de specii de iasomie – planta face parte din familia oleaceelor deci este înrudita (distant) cu măslinul – dintre care unele sunt folosite în industrie, altele ca plantă decorativă.

Iasomia în parfumerie

Iasomia are o aromă puternică florală, dulce, îmbietoare, folosită uneori ca atare sau în combinații cu alte parfumuri. Aromaterapeuții consideră mirosul său ca fiind un calmant natural, fapt confirmat chiar de studii efectuate de cercetători acum câțiva ani. După studierea creierului unor subiecte expuse aromei iasomiei, cercetătorii au concluzionat că aceasta întărește efectul unui neurotransmițător numit GABA care ajută la reducerea anxietății și la promovarea odihnei.

În parfumerie și aromaterapie, varietățile folosite cel mai des sunt Jasminum sambac și Jasminum grandiflorum, Prima provine din Asia de Sud Est și Sud, fiind cunoscut și ca iasomie araba, și este floarea națională a Filipinelor. A doua, răspândită în Europa, este cultivată și ca plantă ornamentală în sudul continentului și este folosită pentru producția unui extract concentrat floral numit „Absolut de iasomie”, un ulei sau rășină folosit pentru a conferi aromă multor produse de igienă personală și parfumerie.

Iasomia în medicina tradițională

Pe lângă calmarea nervilor prin aroma sa liniștitoare, iasomia este folosită și în medicina herbală tradițională. Ceaiul de iasomie – de fapt un amestec de ceai normal, negru sau verde, care include și flori de iasomie – este nu numai o băutură cu un gust deosebit ci și una cu presupuse proprietăți benefice sănătății.

Herbaliștii susțin că ceaiul de iasomie ajută la prevenirea afecțiunilor cardiace, la îmbunătățirea sistemului imunitar, la prevenirea diabetului, contribuie la o digestie sănătoasă, reduce colesterolul, inflamațiile cronice, și are și efect antibacterian. Bineînțeles, nici iasomia nu este o panacee – efectele se simt numai în cazul consumului regulat.

Iasomia în cultură

Floarea de iasomie este asociată iubirii în mai multe culturi din Asia. De asemenea, ea este simbolul frumuseții și sensualității, iar – din cauza petalelor sale albe imaculate – ea reprezintă și puritatea, atât pe plan corporal cât și spiritual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.