Insolație: Ce este, cum se previne, și cum se tratează

hidratare insolație

Deși luna lui „Cuptor” a trecut – luna iulie în tradiția populară – vremea de afară te poate face ușor să te simți de parcă ai fi într-unul. Meteorologii se așteaptă la vreme neobișnuit de caldă în următoarea perioadă, vreme care poate cauza nu doar arsuri în cazul expunerii prelungite la soare dar și condiții mai serioase precum insolație. Aceasta pare o condiție trecătoare și ușoară dar trebuie, totuși, luată în serios. Iată, deci, câteva idei și informații despre insolație: ce este, cum se previne, și cum se tratează.

Insolație: cauze și simptome

Insolația este cauzată de căldura excesivă. Este o stare în care sistemul de reglare de temperatură a corpului nu mai face față producției proprii de căldură din organism combinată cu temperaturile externe ridicate – pe scurt, ea se produce când corpul produce prea multă căldură și, din cauza temperaturii aerului și altor factori, acesta nu se poate răci eficient.

insolație

Printre simptomele insolației se numără creșterea temperaturii corpului, uneori peste 40 °C, precum și confuzie, piele înroșită, uscată, dureri de cap, și amețeală. Un semn al insolației poate fi lipsa transpirației – mecanismul organismului prin care își reduce temperatura. În unele cazuri, transpisația excesivă poate fi, de asemenea, un semn de insolație, în special în cazul persoanelor care depun efort fizic în perioadele cele mai călduroase.

Cum previi insolația

Prevenirea insolației pare simplă: trebuie să previi supraîncălzirea organismului și deshidratarea. Îmbrăcămintea lejeră de culoare deschisă ajută la controlarea temperaturii corpului, iar purtarea unei pălării de culoare deschisă previne supraîncălzirea capului.

pălărie insolație

Un alt mod de a evita insolația este evitarea efortului fizic în cele mai călduroase ore ale zilei. Dacă îți place să alergi, programează-ți antrenamentul în orele dimineții sau după apus. La fel, evită lucrul în grădină în perioadele cele mai calde ale zilei.

Cel mai important aspect este hidratarea. Corpul uman are 2.6 milioane de glande sudoripare prin care poți pierde până la 10 litri de fluide pe zi. Iar dacă nu reaprovizionezi rezervele tale de fluide, te poți deshidrata foarte ușor. Corpul se protejează de deshidratare prin reducerea cantității de transpirație, printre altele, care poate cauza supraîncălzirea corpului – deci, insolație. Astfel, una dintre măsurile cele mai importante de prevenire a insolației este consumul suficient de fluide fără zahăr, cafeină sau alcool!

hidratare insolație

Tratarea insolației

Primul ajutor în cazul insolației include reducerea cât mai rapidă a temperaturii corpului.

Persoana suferind de insolație trebuie dusă la umbră sau, preferabil, într-o încăpere cu aer condiționat precum un refugiu, un supermarket sau o farmacie.

Umezirea hainelor sau folosirea unor comprese reci (un prosop umed, de exemplu) pot răci corpul destul de eficient. Dacă este posibil, persoana se poate cufunda în apă rece – această practică poate fi periculoasă în cazul în care persoana și-a pierdut cunoștința, deci aveți grijă deosebită dacă folosiți această metodă.

Dacă persoana este conștientă, consumul de fluide reci – apă, soluții cu electroliți sau băuturi sportive – poate, de asemenea, ajuta.

De asemenea, este recomandată să chemați o ambulanță pentru a acorda ajutor medical profesional celui suferind de insolație.

Comments

  1. Pingback: Necesarul de apă: Cât lichid trebuie să bei pe zi - Izvorul Frumusetii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.