Cafeaua, elixirul tinereții și frumuseții

În mod sigur, cei mai mulți dintre noi nu-și pot imagina nici o dimineață fără cafeaua obișnuită. Mirosul acrișor al fierturii negre, îmblânzită cu niște zahăr, miere, îndulcitor – după gust – și lapte sau frișcă este o parte importantă a fiecărei dimineți, și nu numai. Mulți dintre noi sunt consumatori „înrăiți” de cafea pe toată durata zilei, folosind-o ca un pretext pentru o pauză bine-meritată sau o modalitate rapidă și gustoasă pentru a ne reumple rezervele descărcate de energie. Sau pur și simplu pentru că ne place.

La nivel global, cafeaua este cea mai consumată băutură caldă după ceai. Populația planetei noastre consumă peste 1.2 miliarde de cești de cafea în fiecare zi. Producția cafelei este pe măsura consumului – ea atinge 10 milioane de tone pe an. Pe cât de populară, cafeaua este atât de controversată. Unii o consideră otravă, alții o combinație miraculoasă a gustului și efectelor benefice sănătății.

Cafeaua: o scurtă istorie

Legendele vorbesc despre un mistic marocan numit Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili care, călătorind prin Etiopia, a observat cum păsările care mâncau fructele unei tufe devin mai active, mai dinamice. După ce a gustat și el boabele misterioase, a observat aceleași efecte asupra sinelui.

Planta de cafea nativă în Etiopia a fost folosită pentru prima dată drept o băutură vitalizantă de către un trib local. De acolo, consumul de cafea s-a răspândit prin lumea arabă. Cafeaua a ajuns în Europa prin Italia, de unde consumul său s-a răspândit pe tot continentul. Olandezii au fost primii care au cultivat cafea în America în secolul XVII.

Cum se folosește cafeaua

„Se bea” este răspunsul rapid la această întrebare. Într-adevăr, majoritatea producției de cafea la nivel global își găsește drumul de pe tufă în ceașcă. Dar prepararea cafelei nu este singurul mod de întrebuințare a acestei plante miraculoase.

Boabele de cafea măcinate se pot utiliza în diferite feluri, de la fertilizarea pământului pentru flori la cosmetice și la producția de mâncăruri și deserturi.

Efectele cafelei

Unele efecte ale cafelei asupra sănătății sunt bine-cunoscute de către comunitatea științifică, altele sunt în curs de cercetare sau la nivel de povești. Unele surse cred că această băutură miraculoasă este un leac pentru orice boală, alții o consideră periculoasă, ceva ce ar trebui evitată cu orice preț. Iată, mai jos, efectele sale asupra sănătății confirmate de cercetători:

  • un studiu din 2012 a găsit o legătură între consumul regulat de cafea și scăderea mortalității timpurie
  • consumat responsabil, cafeaua poate reduce riscul bolilor cardiovasculare
  • consumul de cafea poate ameliora efectele bolii Parkinson și a depresiei
  • consumul regulat de cafea poate reduce riscul diabetului de tipul II

Iar un efect net pozitiv al consumului regulat de cafea confirmat de oricine care lucrează într-un mediu stresant este pauza de cafea luată după o întâlnire îndelungată cu un client dificil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.