Arsuri solare: Remedii rapide și eficiente

arsuri solare

Cremele și uleiurile de protecție solară sunt subiectul unor controverse pe internet, unele surse declarându-le cancerigene (ceea ce este, parțial, adevărat – ingredientele sale sunt toxice dacă sunt ingerate dar nu se absorb prin piele). Aceste informații controversate pot determina pe unii să nu le folosească deloc, apelând în schimb pentru diverse alternative naturale pe care comunitatea online le consideră echivalente cu cele din comerț (majoritatea nu sunt) sau să nu le folosească deloc, crezând că bronzul deja obținut (eventual la solar) este suficientă pentru a preveni arsurile (de obicei nu este). Ceea ce rezultă deseori în arsuri solare, uneori serioase. Prevenirea acestora nu este tema noastră azi – dar ia să vedem ce se poate face pentru a reduce neplăcarile cauzate de ele.

Arsuri solare: pot fi serioase

Arsurile solare sunt, de obicei, de gradul I, ceea ce înseamnă iritație și înroșire a pielii fără bășici care se vindecă singure în cel mult o săptămână. Aceaste depinde, în schimb, numai de perioada expunerii: cu cât aceasta este mai lungă, cu atât arsura poate fi mai serioasă.

Arsurile solare ușoare nu sunt foarte periculoase pe termen lung. În schimb, dacă acestea par mai serioase, ar fi recomandat să consultați un medic.

Arsurile de grad I nu necesită, de obicei, intervenții medicale – acestea se tratează topic.

Reducerea inflamației și durerii

Tratamentul medicamentos cel mai eficient în cazul unor arsuri solare se face prin antiinflamatoarele nesteroidiene precum ibuprofenul, spre exemplu. Aceasta reduce inflamația și calmează durerea. Trebuie, însă, folosite doar în primele ore după apariția simptomelor – în timp, acestea se calmează singure și pielea începe să se vindece.

Calmarea pielii este probabil cea mai bună abordare în cazul unor arsuri de soare. Cel mai rapid – și cel mai greșit – remediu este frecția cu alcool sanitar. Aceasta răcește rapid pielea dar o și irită și usucă în același timp, prelungind perioada de neplăceri.

Cel mai simplu mod de a calma pielea în cazul unor arsuri solare este prin folosirea unor comprese cu apă rece, un duș în apă călduță sau rece și evitarea expunerii la soare timp de câteva zile. Și, cel mai important, hidratarea continuă prin consumul de apă, soluții de electroliți șau sucuri de fructe.

După ce pielea își revine din șocul inițial, tratamentul cel mai bun este utilizarea unor creme de corp – acestea hidratează pielea și pot, în unele cazuri, preveni descuamarea pielii.

Cea mai bună metodă de a scăpa de neplăcerile cauzate de arsurile solare este, în schimb, prevenirea acestora prin limitarea expunerii pielii la soare (în special între orele 10 dimineața și 2 dupămasa) și folosirea unor creme de protecție solară cu un factor potrivit pielii Dumneavoastră.

Comments

  1. Pingback: Insolație: Ce este, cum se previne, și cum se tratează - Izvorul Frumusetii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.